Möter du ett kraftigt garage på väg är det kanske inte riktigt vad det ser ut som. De två tunga portarna är nämligen isolerade och tätade och på taket sitter det dubbla värmepaket. Detta är nämligen inget varmgarage, utan en härdugn, på väg till kund.

På Viverk är renhet och tvättmaskiner huvudsaken, men en tvättanläggning kan bestå av så mycket mer. Många processer kräver även andra kompletterande behandlingar och därför gör Viverk även utrustning som till exempel automatiserade transportsystem, torkar och ugnar.
En ugn kan både användas för att torka och för att härda gods. I en härdugn värms gods och material upp till specifika temperaturer för att förändra och förädla materialens olika egenskaper. När det gäller härdning av aluminiumdetaljer är det dessutom en bearbetning som ger materialet fantastiska egenskaper och möjligheter.

En tork och härdugn som gör det möjligt att trolla med aluminium.

Ugnen gör det möjligt att trolla med aluminium

Aluminium är lätt och rostar inte som stål. Aluminium är även återvinningsbart, man kan återanvända en aluminiumdetalj och forma om den till något helt nytt.
I många avseenden är aluminium ett fantastiskt material som kan pressas och bearbetas medan det är mjukt och formbart för att sedan göras hårt och motståndskraftigt och få nya egenskaper efter att det formats. Hur hårt eller segt man vill ha det, avgörs i härdningsprocessen.
Just denna process är vad denna ugn kommer att göra – härda bearbetade aluminiumdetaljer så att de når optimala egenskaper för sitt användningsområde. För att klara detta är ugnen utrustad med dubbla värmepaket som blåser varmluft på godset.
Denna härdning kräver exakta temperaturintervall och jämn uppvärmning, därför är såväl luftströmmar som temperaturer noggrant styrda och reglerbara för att uppnå så optimala härdningsförhållanden som möjligt.

Även bra för lack och lim

Härdning kan även göras av andra legeringar i en ugn som denna. Även lim och lackfärger kan härdas på detta sätt. Det är snarast en fråga om rätt anpassad temperatur och fördelning av värme för avsett material.
Förutom härdning kan en ugn även användas i pulveranläggningar där man lackerar detaljer och ytor med pulver och sedan låter pulvret smälta och flyta ut i en ugn för att bilda en slät, hård och porfri lackerad yta.

Vill du veta mer om Viverks produkter är du varmt välkommen att kontakta någon av våra säljingenjörer som du hittar här.

Viverk AB