På Viverks remhetsseminarium i Örebro med det senaste inom renhet och återvinning. Foto: Peter Helmersson, Viverk.

På Viverks remhetsseminarium i Örebro med det senaste inom renhet och återvinning. Foto: Peter Helmersson, Viverk.

Ännu ett lyckat seminarium, fast denna gång med lite nya inslag som visade sig vara riktigt lyckade. Så sammanfattar man bäst Viverks fjärde Roadshow som gick av stapeln i Örebro den 12 februari. Nästa föremål för förändring torde vara utrymmet. Trots ett flertal uppgraderingar av lokalerna var det flera som inte fick plats och som nu står på väntelista till nästa seminarium den 15 april i Hudiksvall.

Det tidigare så vinnande konceptet med RISE som samarbetspartner, kunskapsföreläsare och diskussionsunderlag kompletterades denna gång med Mercatus Engineering från Vimmerby som visade sig vara ett både uppskattat och väl kompletterande inslag.

Jan Alsér och Herman Selin från Mercatus höll ett mycket intressant föredrag om hur man med olika tekniker kan rena och recirkulera skärvätskor och oljor. De pratade även om hur man på olika sätt kan hantera och återvinna metallspånor.

Jan Alsér och Herman Selin från Mercatus. Foto: Herman Selin, Mercatus.

Jan Alsér och Herman Selin från Mercatus. Foto: Herman Selin, Mercatus.

Det senaste inom renhet och mätmetoder

Den redan tidigare högt uppskattade föreläsaren Pär Andersson från RISE var förstås också på plats och gav oss det senaste inom partikelrenhet och ytrenhet, mätmetoder och normer. En anledning till att Pärs föreläsningar uppskattats så mycket är Pärs generösa sätt att verkligen dela med sig av sin stora kunskap, något som deltagarna även denna gång visade uppskattning för.

Pär Andersson från RISE. Foto: Herman Selin, Mercatus.

Pär Andersson från RISE. Foto: Herman Selin, Mercatus.

Kombinera tekniker och spara både pengar och miljö

Efter diskussionerna som följde på ämnet renhet höll Jan ”Kasten” Kastensson och Hans Svanberg från Mercatus ytterligare en föreläsning om membranteknik och processvätskerening där de på ett mycket spännande vis berättade om hur mycket man faktiskt kunde spara på att använda flertalet olika tekniker. Och inte minst om hur positivt detta kan vara för miljöaspekten.

Jan ”Kasten” Kastensson och Hans Svanberg från Mercatus. Foto: Herman Selin, Mercatus.

Jan ”Kasten” Kastensson och Hans Svanberg från Mercatus. Foto: Herman Selin, Mercatus.

Många intressanta diskussioner

Ytterligare en komponent i detta lyckade koncept har visat sig vara att genomföra föredragen mer i form av öppna diskussioner än som rena föredrag. Och det visar sig inte minst efter föredragen där även deltagarna sinsemellan diskuterar och utbyter egna erfarenheter med varandra under lunch och fikapauser. Eller som några av deltagarna själva uttryckte saken:

– Här träffar man likasinnade, som har samma frågeställningar och man kan utanför sin egen arbetsplats få möjligheten att dryfta och ventilera i en lugn och modererad miljö, utan att bli störd.

Seminarierna brukar även ge möjligheter till nätverkande, nya samarbeten och kunskapskällor:

– Även möjligheten att kunna nätverka och se nya möjligheter är perfekt!

– Att RISE har en grupp (CFR) var nytt och det är exakt den typen av forum vi söker.

Se även utvärdering av och vad deltagarna tyckt om Viverks tidigare renhetsseminarier här.

Vi på Viverk kan förstås inte göra annat än att hålla med och tacka för denna gång. Nu ska vi packa om, göra nya kurspärmar och förbereda för nästa träff som kommer hållas i Hudiksvall 15/4.

Vill du veta mer om eller boka en plats till ett kommande seminarium? Kontakt Peter Helmersson på mail: peter.helmersson@viverk.se eller telefon 0735-233 000.

Vill du ha personlig rådgivning eller ett personligt möte för att fördjupa diskussionerna hittar du våra respektive kontaktuppgifter här:
https://www.viverk.se/kontakt/

Vill du komma i kontakt med Mercatus hittar du deras kontaktuppgifter här:
https://www.mercatus.se/kontakt/personal/

Vill du komma i kontakt med Rise hittar du deras kontaktuppgifter här:
https://www.ri.se/sv/om-rise/kontakt

Viverk AB