Tillsammans med KSB, Pumphuset anordnade Viverk ett seminarium på Scandic Billingen mitt i centrala Skövde med temat Renhet och Energioptimering.

Vi var drygt 70 personer som träffades. Det inleddes med att alla tre företagen höll en kort företagspresentation om respektive företag, från Viverk höll Michael Wickell, KSB Claes Lööv och Pumphuset Sture Rodin.

Efter inledningen bjöds det på föredrag och först ut var Viverks inbjudna gästföreläsare Hans Ohlsson som jobbat större delen av sitt liv som renhetsexpert på Scania i Södertälje. Hans gick igenom olika mätmetoder, problemställningar och lösningar som Scania tillämpat. Hans talade även mycket om olika standarder, kontrollprocedurer, analysmetoder samt en del om hur Scania kravsätter sina leverantörer. Detta seminarium var mycket uppskattat och frågorna var många.

– Hans höll hela presentationen på ett väldigt balanserat vis men med ett djup som gjorde det väldigt intressant, jag tror inte vi på vårt företag förstått innebörden av våra krav till våra leverantörer och dess konsekvenser, var en av kommentarerna från åhörarna.

Nästa föredragshållare var Patrick Öman på KSB som höll en presentation om energioptimering. Patrick berättade om vikten av att göra rätt pumpval, sätta rätt motorer och ha driftövervakning med återföring på sin utrustning. Att ha kontroll på sin process kan löna sig i längden.

– Att man kunde spara pengar genom att förstå, det visste jag! Men nu förstår jag att vi förstår ju inte alls så mycket som vi tidigare trott, nu får vi åka hem och ser över alla tusentals ventiler…!, sa en av deltagarna som kommentar på frågan om det gav något.

Tredje föredragshållare var Sture Rodin på Pumphuset. Sture pratade om vikten av god service. Allt som kommer ut i anläggningarna kommer förr eller senare att behöva service. Det kan bli mycket dyrt att få ett oplanerat stopp på grund av bristfällig service. Detta kan inte nog poängteras.

– Att ta kontroll och lägga in FU har alltid varit aktuellt på vårt företag, mycket intressant att det finns opartiska pumpexperter att ha tillgång till, var en spontan kommentar.

Anders Parsberger på KSB talade om ventiler, dess inverkan och den direktbesparing på sista raden som företag kan göra genom att välja rätt ventil. Åhörarna fick delta i ett räkneexempel som visade vilka enorma summor man kunde spara enbart genom att förstå skillnaden mellan olika ventilval på exempelvis en discbackventil. Eller att välja fullt eller reducerat genomlopp på en kulventil . Även detta var mycket uppskattat!

Efter detta minglade vi alla och man kunde känna och klämma på hårdvara och prata med alla olika leverantörerna. Man kunde tvätta sina ringar och glasögon i ultraljudtvätten som Viverk hade med sig eller kika på olika pumpar och ventiler som KSB och Pumphuset demonstrerade. Vi avslutade sedan med en gemensam lunch och fortsatte sedan diskussionerna där.

Viverk tackar KSB och Pumphuset men framförallt alla besökarna som kom för en fantastisk halvdag i Skövde. Det var mycket givande för oss och glädjande att höra hur mycket ni uppskattade detta!

Fler seminarier är att vänta framöver efter denna rena succé!

Vill du veta mer om detta och kommande seminarier?

Kontakta Peter Helmersson på 0472 – 343 76 eller peter.helmersson@viverk.se.

 

Viverk AB