Pihls Sweden AB investerar i miljön och sköter en ökande andel transporter med eldrivna fordon som laddas med miljömärkt el.

Pihls Sweden AB investerar i miljön och sköter en ökande andel transporter med eldrivna fordon som laddas med miljömärkt el.

På Pihls Sweden AB råder det febril aktivitet. Det anrika familjeföretaget som historiskt startade med industrirengöring har i dag expanderat rejält och levererar nu tjänster inom transporter, lager och industriservice. Men det är också den genomgående gröna vågen med miljöfokus som visat sig vara en framgångsfaktor.

– På transportsidan har vi införskaffat en ellastbil och en eldriven budbil och har sedan tidigare kört med enbart el på tjänstebilarna. Som företag köper vi enbart miljömärkt grön el och vi använder kemikalier med grön inriktning för våra tvättprocesser, berättar Mattias Hurtig som är ansvarig för Industriservice.

Elfordonen är dessutom något som syns och väckt stor uppmärksamhet lokalt runt om i Mälardalen, men Pihls kör även transporter över hela landet. Kombinationen med egen logistikterminal och ett 10 000 kvm stort lager bidrar förstås stort till transportverksamheten, men kanske ännu mer i kombination med det tredje benet, industriservice som gör att Pihls kan leverera en bra helhetslösning.

– Industriservice startade historiskt sett med att vi hjälpte till på plats hos kund med rengöring och andra behov. Från början var det mest städning och tvätt i deras lokaler, men det blev snabbt mer. Vi utvecklade verksamheten med att även tvätta kundens emballage, som senare utvecklats till att även tvätta komponenter med högre renhetskrav.

Mattias Hurtig, ansvarig för Industriservice på Pihls Sweden AB.

Mattias Hurtig, ansvarig för Industriservice på Pihls Sweden AB.

Grönare med egen tvättkapacitet

– Med lång erfarenhet och stor kunskap om tvättning, så bestod vår tvätthall historiskt av egenbyggda tvättmaskiner, med en blandning av ombyggda maskiner som kabintvätt, samt ultraljudstvätt som gjorde att Pihls var väl rustade att möta kundernas behov samtidigt som vi jobbar med både KPI och miljömål för att ser till att utomhusmiljön påverkas så lite som möjligt.

Och när verksamheten växte ytterligare skulle både en ny bläster och en ny tvättmaskin införskaffas. Men denna gång hade kraven på såväl renhet som kapacitet högsta prioritet.

– Med våra kunders behov och allt högre renhetskrav, i kombination med vår erfarenhet, valde vi att prova Viverks förslag på tvätt.

Så hur kom ni fram till att Viverks Flow-Jet var svaret?

– Vi har två Teijo-Viverk-tvättar sedan tidigare som vi tycker har fungerat bra. När vi granskade olika tvättekniker fann vi Flow-Jet vara funktionsmässigt och effektivitetsmässigt mycket bra. Flow-Jet använder ju alla ingredienser när det gäller tvätt och renhet, som rörelse, temperatur, spolning och bad. Och att den kan rotera är väldigt bra funktion för oss.

– Vi har kunder med mindre detaljer som passar kanon för att tvättas i maskinen där man nyttjar korgen på ett bra sätt och får plats med fler detaljer. Något som tidigare har behövt fixering för att komma åt de ytor som ska tvättas.

Och resultatet, blev det som ni tänkte?

– Ja, Flow-Jet-tvätten är väldigt effektiv och vi får med fler detaljer på den tid vi tvättar, samtidigt som man lyckas nå renhetskraven. Trots att maskinen var lite dyrare så har den en effektivitet som gör den konkurrenskraftig. Och med dess filterrening och stora bad blir ju badens livslängd längre, vilket också bidrar till lägre kostnader och mindre miljöpåverkan.

Dina bästa tips inom renhet och återvinning?

– Ha hela och rena kläder och använd rätt utrustning för jobbet. Se till att tvätta i rätt miljö för att få rätt resultat.

Mattias Hurtig och Pihls nya Viverk Flow-Jet-tvätt med bansystem för i och urlastning av korggods.

Mattias Hurtig och Pihls nya Viverk Flow-Jet-tvätt med bansystem för i och urlastning av korggods. Tvätten är placerad på en väl vald plats i en ren miljö så att godset inte ska kontamineras efter tvätt.

Se mer om Pihls här:

Viverk AB