Zvonko Paokovitc i en omkonstruerad och moderniserad karuselltvätt från Viverk.

Zvonko Paokovitc i en omkonstruerad och moderniserad karuselltvätt från Viverk.

När Zvonko Paokovitc kom till Sverige som 27-åring hade han en maskiningenjörsutbildning med sig från hemlandet. Men det var inte bara att börja som ingenjör. Språk och examina gjorde att Zvonko fick börja på verkstadsgolvet och jobba sig vidare, och det gick snabbt.

Först blev Zvonko verktygsmakare, sedan konstruktör. Och det var något som passade Zvonko så bra att han blev kvar. Men det blev kanske lite väl länge?

– Det finns en teori om att konstruktör ska jobba i 9,9 år på ett företag och sedan gå vidare för att fortsätta utvecklas och inte fastna i rutiner. På grund av familj och husbygge blev det nästan 20 år för min del. Men nu är jag på banan igen, berättar Zvonko som nu förhoppningsvis har 9,4 år kvar här hos oss på Viverk.

Hur blev det just Viverk?

– Jag lockades både av ett kunskapsföretag som satsar framåt där personalen är viktig för att lyckas, och av de nya arbetsuppgifter och utvecklingsmöjligheter det skulle innebära. En liten ort med många arbetstillfällen som Vislanda är för mig en känd miljö som jag kan trivas i.

Första dagarna på Viverk blev dock lite chockartade för Zvonko som precis flyttat till Vislanda.

– Alla jag mötte första dagen bodde i och pendlade från Växjö. Dagen efter var det tvärt om. Ingen av de människor jag träffade då var från Växjö. Sedan jämnades det dock ut så jag kunde smälta in bra även som nybliven Vislandabo.

Vad skiljer från ditt tidigare arbete som konstruktör?

Zvonko Paokovitc är konstruktör på Viverk.

Zvonko Paokovitc är konstruktör på Viverk.

– På Viverk jobbar vi mer med vidareutveckling, anpassningar och förbättringar, men också mer i samarbete inom projekten. Det är nya utmaningar för mig samtidigt som svårighetsgraden för att få det att fungera hela vägen från teori till praktik ökar.

En annan ny del är samarbetet med maskinbyggarna som ska tillverka de delar Zvonko konstruerat.

– En konstruktör ska inte ha för mycket rutin i sitt arbete utan det ska alltid finnas någonting som kan göras bättre och på nya sätt, och det tycker jag är både lockande och intressant.

– Mitt mål är att alla ska känna sig nöjda med att jag gjort något som underlättar även deras jobb.

Vad skulle du vilja säga till dina kunder för att kunna göra ett ännu bättre jobb?

– Vilja säga? Jag tar gärna diskussioner med kunderna direkt, det är inget jag går och bär på för mig själv. Kunderna kommer ofta med nya idéer och förslag som är värdefulla för mig. Samtidigt kan jag aldrig lova att det ska bli precis så som kunden föreslår, men jag lovar alltid att kolla om det går, och att ta reda på konsekvenserna, så att vi tillsammans kan ta välgrundade beslut även utifrån kundernas idéer och förslag.

 

 


Jobba på Viverk

Fler liknande reportage:

personalreportage

 

Viverk AB