Besnik Hajra är servicetekniker på Viverk.

När man är riktigt intresserad av något och har det som sin främsta hobby blir man som regel duktig på det. Och då är steget att bli professionell och ha det som yrke inte långt bort. Men när Besnik Hajra tog steget blev resultatet snarare något övermäktigt och gjorde att han inte hann med sitt eget.

Ute på Viverks parkering syns ofta en blänkande röd bil som alltid är nytvättad och har något extra över sig. Ibland står den kvar över natten också, men då väl skyddad, när ägaren är ute på uppdrag.

– Jag älskar bilar över allt annat, nej min dotter och fru kommer först, men sedan kommer bilar, berättar Besnik Hajra som numera är servicetekniker på Viverk, men har fler bilar i sitt garage och är intresserad av såväl drifting som banracing.

Besnik har alltid älskat bilar och den frihet det ger att kunna ta sig vart man vill. Därför var det naturligt att söka sig till sådana yrken.

­– Ja, jag har egentligen jobbat med allt utom att bygga hus. Jag har svetsat och skruvat, kört truck, hjullastare och jobbat på bilverkstäder, ja jag har även haft egen verkstad. Men det höll helt enkelt inte när man har familj och barn att ta hand om.

Så att jobba med sitt intresse är inget du rekommenderar?

– Det funkade inte för mig i alla fall.  Jag kanske är för hängiven? När jag väl får ett uppdrag slutför jag det. Sedan kan saker ändras på vägen, serviceteknikern i mig får inte vara låst i en viss lösning, men det ska lösas på bästa sätt. Men det gjorde även att jag aldrig fick tid till vare sig familj eller egna projekt.

Då kanske ett 7 till 16-jobb passar dig bättre?

– Jo, jag får mer tid över då. Jag har testat det också, men jag har också en längtan att få ut och röra på mig, se andra vyer, utvecklas och lära nytt, och inte minst, att få hjälpa andra.

Besnik Hajra är servicetekniker på Viverk.

Besnik Hajra är servicetekniker på Viverk.

Var det så du hamnade på Viverk?

– Ja, när de sökte en servicetekniker kände jag att det var exakt mitt jobb. Att få jobba med avancerade maskiner, åka ut till kunder och installera, serva och bygga om. Men också ha kvar möjligheten att hålla på med mitt eget.

Vad har varit svårast med jobbet?

– Att lära sig och förstå helheten. Jag kan det mekaniska och jag kan även en hel del om elektronik och styrning, men helheten med all tvätteknik har varit svårast att greppa. Samtidigt har jag haft enorm hjälp av mina mentorer Jonny och Ronny, och inte minst Gazmir och Åke som stöttat mig till 100 % i alla lägen.

Du har nu varit på Viverk i snart ett år. Har du något tips till kunderna du möter?

– Ja, jag skulle vilja säga, tänk på din egen säkerhet när vi är på besök!

– När vi är ute och servar en tvättanläggning hos kund försöker vi stänga av så att ingen ska komma in på området där transfervagnar och rörliga delar finns. För vi kan behöva köra olika delar manuellt och då blir klämrisken extra stor.

– Så mitt bästa tips till dig som kund är att prata med oss och var uppmärksam på att vi kan testköra systemet på andra sätt än det normalt används.

Vad är grejen med drifting – att sladda med en bil?

– Ja du, drifting är att sladda med stil, att åka kontrollerat på ställ. För de flesta innebär det kanske något skräckartat och okontrollerbart på väg mot en krasch, men om man kan behärska och styra det är det otroligt kul. Jag får en kick av det och när det flyter som bäst är det lite som att dansa med en bil. Det krävs fingertoppskänsla och kontroll, och man blir aldrig fullärd.

Att drifta med stil är som att dansa med en bil!

Att drifta med stil är som att dansa med en bil.

 


 

Jobba på Viverk

Fler liknande reportage:

personalreportage

 

Viverk AB