Muhammad Ulayyan och Börje Peterson, Viverk

Muhammad Ulayyan och Börje Peterson, Viverk

När 40 års erfarenheter och kunskap blandas med nya fräscha idéer och angreppsvinklar kan det hända grejer. Möt Börje och Muhammad som är i varsin ände av 40 årsspannet.

Efter 40 år på Viverk vet man hur saker fungerar och varför det fungerar som det gör. Börje Petersson började på Viverk direkt efter grundskolan och har varit med på en resa som få andra.

Börje Petersson, 40 år på Viverk AB.

Börje Petersson, 40 år på Viverk AB.

– Jag började som lärling och på den tiden byggde vi sprutboxar, SJ-tankar till tågtoaletter och torkugnar. Det var först på 1980-talet som tvättmaskiner blev helt dominerande, berättar Börje.

1989 gick Börje även med i brandkåren och är sedan dess deltidsbrandman på hemorten Vislanda. På Viverk är Börje idag senior maskinbyggare och byggansvarig med en gedigen mix av kunskap och erfarenheter.

– Ja, det är väl det jag blivit bäst på genom åren, säger Börje, att hålla i helheten och sätta ihop maskiner från ritningsstadiet till slutmontering och leverans.

För Börje är noggrannhet och yrkesstolthet viktigt.

– Jag gillar inte slarv, slutresultatet ska både bli bra och se bra ut. När en maskin är färdig och installerad vill jag kunna känna en stolthet över att våra maskiner är bra och att våra kunder är nöjda, tillägger Börje.

Du har också utvecklat Viverk-unik teknik?

– Ja, jag har ju varit med och tagit fram grunderna till dagens tvättmaskiner och även en del teknik. Flow-Jet-maskinerna är idag väl utvecklade, men det tog lång tid att nå dit och vi byggde på många olika sätt innan vi kom fram till hur det skulle se ut och fungera på bästa sätt. Men det är väl så det är, en bra idé är bara en idé tills den förädlats och utvecklats och blivit funktionell, och det krävs många tester och försök för att nå fram till den bästa lösningen.

Förutom maskinbyggande och brandbekämpning tar Börje gärna en hojtur med sin son, och är även involverad i rally där sonen är kartläsare. Längdskidåkning är ett annat nöje där Börje åkt flera svenska klassiker.

– Fast numera går det mest utför, tillägger Börje och syftar då på utförsåkning på skidor.

Börje Petersson är senior maskinbyggare och byggansvarig på Viverk

Börje Petersson är senior maskinbyggare och byggansvarig på Viverk

 


Med 40 år framför sig

En som precis påbörjat sina första 40 år på Viverk är Mohammad Ulayyan som är svetsare i grunden och står för mycket av detaljarbetet när en maskin ska byggas.

Mohammad Ulayyan som är svetsare i grunden och står för mycket av detaljarbetet när en Viverk-maskin ska byggas.

Mohammad Ulayyan som är svetsare i grunden och står för mycket av detaljarbetet när en Viverk-maskin ska byggas.

Mohammad har gått svetsarutbildning, utbildat sig inom industriteknik och jobbat några år med att svetsa kranar på ett företag i Älmhult.

Mohammad Ulayyan, 3 månader på Viverk AB.

Mohammad Ulayyan, 3 månader på Viverk AB.

– Men jag har länge tittat på företaget Viverk som verkat intressant att jobba på och som dessutom ligger i min hemby Vislanda. Så när de sökte maskinbyggare gick det snabbt, berättar Mohammad som nu jobbat sina tre första månader på Viverk.

Så stämde den bild du hade av Viverk innan du började?

– Ja, Viverk är ett fint företag och jag är fortfarande ny, men känner mig välkommen. Vi har en trivsam arbetsmiljö med bra folk där jag känner mig lugn och trygg.

– Om allt i övrigt är bra i företaget innebär det också att jag och vi anställda också mår bra. Och vi har en skön stämning här där vi arbetar tillsammans samtidigt som var och en kan känna tillfredsställelse över att vara betydelsefull. Och jag känner en viss stolthet över att få vara med och bidra med det jag är bra på till något som får betydelse för kunderna.

För Mohammad innebär jobbet på Viverk inte bara närmare hem till familjen utan även mer tid med barnen på 2,5 år och 7 månader som just nu upptar all tid och glädje.
 


Jobba på Viverk

Fler liknande reportage:

personalreportage

 

Viverk AB