Frederic Tholence, Lab Host, och Karin Gustafsson, Lab Manager, för ABB:s nya Washdown Lab. Bildkälla: ABB News Center

Frederic Tholence, Lab Host, och Karin Gustafsson, Lab Manager, för ABB:s nya Washdown Lab. Bildkälla: ABB News Center

Inom livsmedelsindustrin är hygien och renhet a och o. Även de maskiner som används måste tvättas kliniskt rena för att inte livsmedlen ska påverkas. Men det är också något som sliter hårt på utrustningen.

ABB som är en ledande leverantör av utrustning till livsmedelsindustrin har nu upprättat ett testlabb där man ska studera, testa och verifiera rengöringsrutiner och fastställa hur väl produkter och utrustning klarar användning av starka kemikalier, höga temperaturer och högt vattentryck.

– Vi kan på en vecka utföra tester som motsvarar cirka ett års daglig rengöring. Detta innebär att vi snabbt kan validera nya produkter och fortsätta att förbättra egenskaper och förlänga produkternas livstid, säger Karin Gustafsson, chef på Technology Consulting i ABB:s Corporate Research Center.

Stefan Hellberg, Viverk

Med Viverks kammartvätt som testrigg

För att genomföra testerna använder ABB Washdown Lab en kammartvätt från Viverk av typen VKT-164-M4H som är en frontmatad fyrstegstvätt, men som anpassats efter ABB:s önskemål.

– VKT-164 är en flexibel tvätt som kan tvätta allt från mindre gods till hela robotar, men utmaningen var inte bara att tvätta enheterna när de matats in i tvätten. Maskinerna skulle även vara igång medan de tvättades, berättar Stefan Hellberg, ansvarig säljare hos Viverk.

För att kunna köra maskinerna inne i tvätten har anslutningar dragits in så att motorer, robotar och annan utrustning kan köras medan de tvättas.

I tvätten utsätts utrustningen för den allra tuffaste rengöringen med både basiska och sura kemikalier för att verkligen motsvara ett års daglig rengöring på kort tid.

– Vi har tagit fram den här testriggen tillsammans med ABB för att möjliggöra långtidstester på kort tid. Det har varit ett mycket intressant projekt och vi har haft ett mycket gott samarbete med ABB tillägger Michael Wickell, vd på Viverk.

Läs mer om saken:

ABB:s Corporate Research öppnar nytt labb för rengöringstester

SVT Västmanland berättar om invigningen av det nya labbet (5 minuter in i sändningen)

Mer om Viverks kammartvättar

Vill du veta mer kontakta:
Stefan Hellberg på 08-544 022 32, stefan.hellberg@viverk.se
Michael Wickell på 0472-343 64, michael.wickell@viverk.se

Viverk AB