Produktionstekniker Daniel Lif på ProfilGruppen framför den Viverk tunneltvätt som sköter om slutfinishen vid tillverkning av cykelställ.

Framtidens material är formbart som plast och kan göras hårt som stål. Materialet har hög hållfasthet och låg vikt, leder ström lika bra som koppar och är dessutom återvinningsbart.

Extrudera kallas processen där man pressar en uppvärmd aluminiumstav (som kallas göt) genom en matris som utformats för att ge profilen dess form. Detta är något som ProfilGruppen Extrusions AB i Åseda specialiserat sig på, liksom efterbearbetningen.

Extruderingsprocessen ger en stor frihet i utformningen av olika profiltvärsnitt. Här är ProfilGruppens strängpressande långlängder som ska bearbetas till cykelställ.

Extruderingsprocessen ger en stor frihet i utformningen av olika profiltvärsnitt. Här är ProfilGruppens strängpressande långlängder som ska bearbetas till att bli cykelställ.

– När det gäller aluminiumprofiler talar man om långlängder och kortlängder. Långlängder är de långa profilerna som extruderas från ett göt och blir strax över 6,5 meter långa. I de flesta fall sågas dessa upp till önskade längder och bearbetas ytterligare, berättar Daniel Lif som jobbar som produktionstekniker med den interna bearbetningen.

Förutom CNC-bearbetning, pressning, anodisering och kapning handlar det ofta om sågning, stansning och svetsning för att tillverka detaljer i aluminium som kan vara allt från inredningsdetaljer till industriprofiler, fordonsdetaljer och laddstolpar.

 

Så vad är svårigheten med att ta fram anpassade profiler?

– Svårigheten är oftast tidsplanerna. Vi är för få nu när det är så mycket nytt så vi räcker inte riktigt till. Det anställs och söks folk hela tiden här hos oss, och så är det ju på många ställen idag, berättar Daniel Lif som finslipar det sista på den senaste produktlinjen på företaget.

Produktionstekniker Daniel Lif på ProfilGruppen framför den nya produktionslinjen för sköter tillverkning av cykelställ.

Produktionstekniker Daniel Lif på ProfilGruppen framför den nya produktionslinjen.

I den nya linjen ska det tillverkas delar till cykelställ genom att såga upp långlängder till önskade storlekar och efterbearbeta dessa på en mängd olika sätt för att ge dem dess slutgiltiga form och funktion. Slutstationen i linjen är en robotmatad tvätt där detaljerna tvättas rena före leverans till kund.

– Våra renhetskrav är att detaljerna ska vara rena från skärvätska och spånor, det vill säga sådant som tillkommer vid bearbetningen, berättar Daniel Lif.

Ett problem var dock det begränsade utrymmet. Tvätten är därför placerad i 90 graders vinkel mot bearbetningslinan och har en vinklad utmatningsbana där de tvättade och torkade enheterna kommer ut på en utmatningsbana utanför robotcellen så att de kan packas direkt på pallar.

– Även tvätten i sig är extra kort. En normal genomloppstvätt är ofta dubbelt eller tre gånger så lång. Och Viverk-tvätten visade sig vara mycket effektiv sett till både yta och renhet, fortsätter Daniel Lif.

Ut ur Viverk-tunneltvätten kommer de tvättade och torkade enheterna och styrs över på en utmatningsbana utanför robotcellen så att de kan packas direkt på pallar.

Ut ur Viverk-tunneltvätten kommer de tvättade och torkade enheterna och styrs över på en utmatningsbana utanför robotcellen så att de kan packas direkt på pallar.

 

Rätt anpassad passade bättre än standard

– Vi var egentligen ute efter en standardtvätt och hade hittat en sådan från en annan leverantör, men fick även en offert på en anpassad lösning som visade sig vara betydligt bättre lämpad än det vi efterfrågat. Den kostade förvisso lite mer, men erbjöd precis det vi ville ha, så det blev så, berättar Daniel Lif.

– Nu med facit i hand känns det mycket bra att vi valde Viverks specialanpassade tunneltvätt där tidsplanen fungerade klockrent och där tvätten verkligen är skräddarsydd för våra platsbehov utan att egentligen kosta speciellt mycket mer än en standardtvätt. För oss är utrymmet mycket viktigt.

– En annan stor fördel med tunneltvätten från Viverk är dess rejält tilltagna tvättank. Jag hade inte koll på detta tidigare, men ser och förstår nu i efterhand hur viktigt det är med viss volym för att rening och oljeseparering ska kunna fungera på ett bra sätt. Med den första standardtvätten vi tittade på hade oljeavskiljningen inte fungerat då vattnet i dess lilla tank hade rört sig hela tiden. Viverk-tvätten känns helt enkelt väldigt mycket mer genomtänkt, tillägger Daniel Lif.

 

I rätt tid, men utan möjlighet till sluttestning

– Ett annat problem för vår del var att Viverk var den enda leverantören som faktiskt levererade på utsatt tid, fortsätter Daniel Lif.

­Ett FAT (Factory acceptance test) genomfördes hos Viverk innan leverans och fungerade utan problem, men när tvättanläggningen levererades och installerades kunde ProfilGruppen inte genomföra något riktigt SAT (Site acceptance test) på ett bra sätt eftersom automationen inte var klar.

Daniel Lif som jobbar som produktionstekniker med den interna bearbetningen på Profilgruppen AB i Åseda.

Daniel Lif som jobbar som produktionstekniker med den interna bearbetningen på Profilgruppen AB i Åseda.

– Vi hade inte ens alla maskiner på plats, men godkände ändå SAT:n baserat på vad vi kunde se och köra då. Efteråt när övriga delar och robotmatning var på plats upptäckte vi ett problem med styrningen, men det löste sig snabbt. Viverk hjälpte oss att justera in och anpassa styrningarna i efterhand trots att det egentligen var vi som inte gjort vårt jobb rätt och trots att vi hade godkänt anläggningen på plats hos oss efter installationen. Så det är vi extra glada och tacksamma för, säger Daniel Lif.

 

Var det därför ni beställde en maskin till?

– Ja, jag är inte personligen inblandad i den, men det är ju en liknande maskin som vi ju numera vet fungerar mycket bra. Fast med dubbla banor så vi kan köra ännu fler enheter samtidigt då det är högre fokus på volym i den stationen. Där handlar det om att tvätta en enhet var fjärde sekund.

– Ytterligare en anledning är att vi gärna vill behålla den lokala förankringen vi nu har med en tvätt från Vislanda och en CNC-maskin från Kalmar. Det är inte så ofta det går att uppnå i dagens läge, men när det går är fördelarna stora med både service och underhåll. Lokal förankring innebär i korthet hjälp på nära håll som kan vara snabbt på plats, men vi upplever det även som att en lokal leverantör är mer rädd om relationen och känner ett större ansvar för att allt verkligen ska fungera på bästa sätt, förklarar Daniel Lif.

Mer om ProfilGruppen och vad de kan göra med framtidens material hittar du här:

 

Besök Profilgruppen och se mer om vad de kan göra med framtidens material här.

 

 

Viverk AB