Har du ett problem med en industritvätt? Vill du öka kapaciteten, minska miljöavtrycket eller sänka driftskostnaderna? Då är det Åke Nyberg på Viverk du ska prata med.
Idag är det nästan på dagen 33 år sedan Åke Nyberg började på Viverk som konstruktör och projektledare. Trots att han har varit företaget trogen i alla år finns det mer att göra, utveckla och framför allt, mer att lära. Och det är det som är Åkes drivkraft.
– Jag är själv väldigt intresserad av teknik, men också av att hjälpa andra människor, berättar Åke Nyberg, som efter 25 år som konstruktör och projektledare tog över ansvaret för eftermarknaden.
Det handlar alltså om att tillhandahålla rätt reservdelar, ge service och utföra reparationer, men också om att göra om- och tillbyggnader och moderniseringar i alla dess former. Något som även kombinerar Åkes expertis och hans intressen.
– När jag började här blev det ett ordentligt uppvaknande för en förhållandevis ny ingenjör. Ett litet företag som vänder sig till betydligt större företag med specialmaskiner ställer stora krav, och det var ganska mycket teknik även på den tiden.
Vad är det som har utvecklats mest under dina år?
– Standardisering, digitalisering och renhetskrav. Under 1990-talet kom maskindirektivet och en hel del andra standardiserande direktiv som styrde upp och gjorde väldigt mycket för handhavande, säkerhet och miljö. På 2000-talet satte digitaliseringen fart, både inom konstruktion och maskinstyrning.
– Inom industrin sattes även egna standarder för renhet och de senaste 10-15 åren har renhetskraven ökat samtidigt som utvecklingen handlat allt mer om energikrav, miljöpåverkan och återvinning.
På vilket sätt är Viverk med och utvecklar eftermarknaden?

Åke Nyberg håller i allt som rör eftermarknad på Viverk.
– Den tekniska utvecklingen har gjort att våra nya maskiner är betydligt mer resurssnåla. Men den nya tekniken är även användbar i våra äldre maskiner. Många kunder vill idag ha hjälp att bygga om sina maskiner för att anpassa dem till andra produkter, ökade renhetskrav och kapacitetskrav. Och det gör vi gärna!
Med ny reningsteknik och digitaliserade övervaknings- och styrsystem kan även en gammal industritvätt bli som ny, bara mekaniken är tillräckligt robust att bygga vidare på.
– Vi köper även in gamla, begagnade maskiner och moderniserar dem så att de ska motsvara dagens krav, tipsar Åke Nyberg, som är spindeln i nätet i eftermarknadsteamet.
Teamet innefattar tre mycket kompetenta och erfarna tekniker och maskinbyggare, där alla hjälps åt med allt från att installera, felsöka, bygga om och avhjälpa alla fel som kan uppstå.
En stjärna på rätt tvättkemikalier
– Åke är den som håller i allt från beställningar och omkonstruktioner till planering och genomförande av aktiviteterna. Och det gör han som regel med den äran, till stor del tack vare sin prestigelöshet, en god portion humor och den omtanke som gör att kunderna känner sig så väl omhändertagna. Det klappar verkligen ett hjärta av guld i denna man, berättar en i teamet, och tillägger att även den bäste kan göra fel.
– Åke var väl djupt inne i något tekniskt problem när han skulle köra igång diskmaskinen på kontoret. Efter ett tag började det skumma något alldeles förfärligt och fortsatte ut på golvet… Åke, som är den som har järnkoll på vilket kem som lämpar sig bäst för olika typer av gods och renhetskrav, hade hällt YES handdiskmedel i diskmaskinen…
Vad tror du kommer att förändras mest under de kommande tio åren?
– Nu har jag ingen kristallkula, men visst finns det några trender man kan se, som energieffektivisering och en ökad återvinning och återanvändning av maskiner, berättar Åke.
– För varför ska man kassera en gammal maskin och bygga en helt ny om man kan få samma resultat till en lägre kostnad?
Vilket är ditt bästa stalltips för industritvättar?
– Mitt bästa tips för att ge en industritvätt en lång och problemfri livslängd, är att ha en kontinuerlig översyn av maskinen.
– Gör kontinuerliga uppföljningar av tvättvätskan. Gå ett varv runt maskinen, läs av pumptryck, syna filtren och lyssna efter ovanliga ljud. Då märker du snabbt förändringar och kan fånga potentiella störningar innan de blir ett problem. Och håll gärna lite ordning och reda på arbetsplatsen så blir det även lättare att inspektera.
Vad gör man då om man något avviker från det normala?
– Hör av dig till oss om du noterar någon form av förändring. Det är vårt jobb att hjälpa till med förebyggande service och support och vi svarar gärna på frågor om våra maskiner och dess tillstånd.

Åke Nyberg har jobbat som konstruktör och projektledare i 25 år på Viverk, och varit ansvarig för eftermarknad de senaste 8 åren.
Fler liknande reportage: