För HSP Gripen är gripen i centrum, det vill säga den gripklo som används för att lyfta och lasta timmer och andra tunga och skrymmande saker. En grip utsätts för stora påfrestningar och det hela började med att en klurig maskinförare tyckte att gripklorna inte höll måttet och därför utvecklade en egen gripklo som skulle hålla riktigt länge.

Magnus Faxbrink är fabrikschef på HSP Gripen.

Magnus Faxbrink är fabrikschef på HSP Gripen.

HSP Gripen startades som Hassela skogsprodukter i liten skala för att främst fylla ett eget behov. Men lösningen blev så bra att tillverkningen fick växlas upp.

– 2015 flyttade vi verksamheten från Hassela till Hudiksvall för att kunna skala upp tillverkningen ytterligare och idag är vi 40-talet anställda som tillverkar över 3 000 gripar per år. Vi arbetar ständigt med utmaningarna att hinna med att tillverka i samma takt som försäljningen ökar, och inför nästa år siktar vi på att skala upp ytterligare 15-20 %, berättar Magnus Faxbrink som är fabrikschef med ansvar för produktionsprocesser och vidareutveckling samt personal och bemanningsfrågor.

– Våra gripar används mestadels inom skogsmaskinindustrin, men vi har också ett utbud av modeller som används vid hamnterminaler för lastning och lossning, och även några skopmodeller av samma typ av design, men som är avsedda att skopa upp exempelvis flis från lager och båtar. Största skopan hittills rymmer 12 kubikmeter, tillägger Pär Swedh som är konstruktör på HSP Gripen och projektledare för cylindermonteringens rengöringsprocess.

Gripen_standardGripen_Terminalskopa

HSP gör det mesta själva

För företaget HSP Gripen är högsta möjliga kvalitet och pålitlighet ledord. Därför gör de så mycket som möjligt själva för att ha full kontroll i alla led.

– För Gripen som produkt är merparten av komponenterna tillverkade i förädlat stål. All stålkonstruktion och förädling sker i huvudsak i vår regi, inhouse i fabriken och av oss själva. Vi skär ut materialet, svarvar, fräser och kapar rör och stångmaterial och svetsar ihop delarna till komponenter, berättar Magnus Faxbrink.

Vikten av rena delar

HSP Gripen tillverkar också sina egenkonstruerade hydraulcylindrar, som tvättas ut- och invändigt innan dom monteras ihop. Efter montering målas komponenterna som därefter monteras på en Grip.

– En viktig del i våra produkters höga kvalitet är noggrannhet och renhet, från tillverkning till montering av färdig produkt, förklarar Magnus Faxbrink.

Pär Swedh är konstruktör och projektledare på HSP Gripen.

Pär Swedh är konstruktör och projektledare på HSP Gripen.

– När det kommer till renhet inom hydraulik är det a och o att innanmätet är riktigt rent, annars riskerar du inte bara att förstöra den egna produkten. Även hydrauliksystemet i maskinen den är kopplad till kan förstöras, tillägger Pär Swedh.

För att nå den höga kvaliteten jobbar HSP Gripen kontinuerligt med att mäta och kontrollera renheten och har sedan länge en tvättanläggning för detta. Men renligheten tog tid och var inte en integrerad del av tillverkningsprocessen.

Från flaskhals till ett rent flöde

– När vi ökade i volym såg vi att vi behövde kunna tvätta rent fortare och få in tvätten som en del i ett flöde, säger Magnus Faxbrink.

För HSP Gripens del innebar detta en tvättanläggning där komponenterna skulle kunna plockas ihop batch-vis i tillverkningen och komma ut rentvättade i ett renrum, redo för montering.

– Det var även viktigt att tvätten skulle kunna tvätta rent inuti cylindrarna. Som konstruktör har jag många gånger upplevt hur säljare och kunder kommer till mig med ”färdiga” lösningar utan att veta något om hur vi skulle kunna lösa det. Så när jag började söka efter tvättlösningar var jag noga med att bara definiera vad vi ville få gjort och inte säga hur det skulle gå till, tillägger Pär Swedh.

Så hur gick sökandet?

– De flesta tvättleverantörer eftersträvar att ha så mycket standard som möjligt och då växer modellerna till stora anläggningar som kan så mycket mer än det vi egentligen var ute efter. Här var Viverks lösning den allra bästa som tillgodosåg våra behov utan att vi skulle behöva köpa en massa extra, säger Magnus Faxbrink.

– Viverk vann dels på att kunna göra en anpassad tvätt efter det vi ville ha – en specialvariant med högtrycksspolning inuti cylindrarna, dels på att tillsammans med mig ta fram paletter och fixturer för hur vi ville att sakerna skulle kunna tvättas inuti tvätten, tillägger Pär Swedh.

En anpassad tvätt i ett väl fungerande flöde

Lösningen blev en kammartvätt med dubbla dörrar för i och urlastning på två håll, riktad inre högtrycksspolning via fixturer, och paletter som Viverk tagit fram tillsammans med Gripen för att greppa detaljerna på optimala sätt.

Pär Swedh och Magnus Faxbrink framför Viverk-tvätten.

Pär Swedh och Magnus Faxbrink framför Viverk-tvätten.

– Vi har nu placerat ut pallar med delar så att man enkelt ska kunna plocka ihop de delar som ska tvättas tillsammans, ungefär som i ett snabbköp där man plockar ihop varor i en kundvagn. Delarna fixeras på paletterna och körs sedan in i tvätten i tillverkningen och kommer ut i renrummet, som en färdig uppsättning delar att montera till en grip, förklarar Pär Swedh.

– Egentligen är det en ganska enkel process, men det underlättar väldigt mycket. Och när man kan göra det med kontinuitet så att nästa palett står klar att rulla in så fort tvätten är klar, får man även ett fint flöde, säger Magnus Faxbrink.

Tack vare dubbla portar för in och utmatning kan det rentvättade godset lastas ut direkt i renrummet där monteringen sker.

Tack vare dubbla portar för in- och utmatning kan det rentvättade godset lastas ut direkt i renrummet där monteringen sker.

 

Så hur har det fungerat?

– Mycket bra! Under inkörningen har jag kunnat bolla många saker med Viverk, så det tycker jag fungerat mycket bra. Vi har fått hjälp att justera doseringen av tvättmedlet och nu fungerar tvätten optimalt. Men delarna är ganska varma när de kommer ut ur tvätten, säger Pär Swedh.

– Vi kör ju ännu inte fullt ut vad tvätten klarar, och har ännu tid att låta tvättgodset stå och svalna lite innan vi monterar. Viverk har dock erbjudit möjligheten att kyla godset. Så när takten ökar får vi nog ta fram en sådan kyllösning, tillägger Magnus Faxbrink.

– En farhåga vi hade med att ställa tvätten i tillverkningen var att den skulle låta störande. Med det är faktiskt tvärt om. Man får verkligen titta till och se om tvätten går, för den är så tyst att den knappt hörs. En annan trevlig överraskning var hanteringssystemet med de två vagnarna till tvättfixturerna som vi använder för att docka vid in- och urlastning till tvätten. De är riktigt trevliga och rullar förvånansvärt lätt trots att de är fullastade, avslutar en nöjd Pär Swedh.

Se mer om HSP Gripen här.

Viverk AB