Mor och dotter - Cilla och Martina - får användning av sina superkrafter på Viverk.

Driv, nyfikenhet och högt tempo. Lägg till detta ett stort leende eller ett gott skratt på väg. När Cilla och Martina är i farten händer det saker hela tiden. Men det har inte alltid varit en fördel att vara speciell.

Det är bara ett år sedan Cilla fick sin diagnos. ADHD.

­– Det hjälpte mig förstå vad det är som driver mig och vad som gjorde mig sjuk innan, berättar Cecilia Hultin, som varit utbränd på en tidigare arbetsplats, men nu jobbat ett år på Viverk som svetsare och maskinbyggare där hon ges möjlighet att utnyttja sina förmågor på ett positivt sätt.

För dottern Martina Ovesen kom diagnosen tidigare och dämpas med mediciner.

Martina Ovesen är lager och logistikansvarig på Viverk.

Martina är lager och logistikansvarig på Viverk.

­– Hade jag fått hjälp när jag gick i skolan hade det nog varit ganska annorlunda. Nu dröjde det tills jag var vuxen.

Uppskattning och förståelse
På Viverk är de två, mor och dotter, en ständig källa till skratt och roliga upptåg. Deras goda humör uppskattas lika mycket som deras driv och tempo i deras arbeten. Och de är även företagets festfixare.

– Vårfesten var väldigt lyckad med många kul aktiviteter. Näst är ett AW och sedan en sommarfest efter semestern. I höst är en halloween-fest planerad, liksom en julfest, berättar Cilla.

– Jag behöver stimulans för att hålla mig lugn och det försöker jag utnyttja på bästa sätt. Jag har mina verktyg för att hantera de eventuella nackdelar som kan finnas, berättar Martina.

– Fast här på Viverk känner både Martina och jag att det finns en acceptans för oss och våra förmågor och brister, att vi har det här behovet av att kunna agera ut på sätt som vanliga människor kan tycka är lite mer än normalt. Och även om vi är lika i mycket har vi också lite olika förmågor, tillägger Cilla.

Lika men ändå olika
För Cillas del är svetsning en passion som kan förfinas i det oändliga.

Cecilia Hultin är svetsare och maskinbyggare på Viverk.

Cilla är svetsare och maskinbyggare på Viverk.

– För mig är det som en tävling med sig själv att göra så perfekta svetsar som möjligt. Då går jag in i min bubbla och kan fokusera riktigt länge.

För Martinas del är det möjligheten att hålla i gång och att få vara kreativ som gäller.

– Jag har nytta av den hela tiden, för mig är det både en personlighet och ett driv, att gå in för och verkligen vilja göra saker.

Men det kräver också en förståelse och en bra miljö, något de båda hittat på Viverk.

Omväxling och utrymme att vara speciell
– Vi som har ADHD behöver ha ett syfte med det vi gör. Vi måste förstå sammanhang och bakgrund, hur det fungerar och varför. Samtidigt har vi väldigt svårt för monotona arbeten.

– Ja, och det är detta som är så bra på Viverk. Som maskinbyggare och svetsare får jag omväxling och utrymme att utvecklas. Jag lär mig nya saker hela tiden och ingen dag är den andra lik.

– Det är nog det som är nyckeln till framgången, att få möjlighet att agera och utvecklas utan en chef som övervakar och detaljstyr, tycker Cilla och Martina.

 


 

Jobba på Viverk

Fler liknande reportage:

personalreportage

 

Viverk AB