Rätt kemi sparar både pengar och miljö

2020-06-07

Rätt kemi sparar både pengar och miljö

Har du koll på din kemi? Ett vanligt problem när vi är ute på service och underhåll är att det som tvättas inte blir riktigt rent. I de allra flesta fall beror detta på att kemikalieblandningen inte är korrekt, berättar Åke Nyberg som är ansvarig för service och eftermarknad på Viverk.

Kemiblandningen i tvättvätskan är viktig för både tvättresultat, ekonomi och miljö, men blandningen är inte konstant när man tvättar.

Man förbrukar hela tiden tvättvätska när man tvättar och när vatten fylls på behöver man även tillföra ny kemikalieinblandning för att hålla optimal nivå på tvättvätskan. För låg nivå påverkar tvättresultatet negativt, men det får heller inte blir för mycket. Högsta möjliga nivå på renhet får man när kemikalienivån är rätt, inte när den är som högst.

Kemikalier följer även med smutsen

Smutsen binder dessutom mycket av tvättkemin, så när smutsen tvättas bort från detaljerna försvinner även en del av tvättkemin och på så sätt blir tvättvätskan utspädd när den renas.

– Det bästa sättet att förlänga badets kvalitet och livslängd är att göra regelbundna analyser. Jag kan varmt rekommendera vårt grundkit som ger klart besked på tvättvätskan, bland annat med hjälp av dess PH-värde. När kemin innefattar rostskydd har vi andra kit som kan hjälpa till att bedöma tvättvätskans egenskaper och avvikelser från de önskade, berättar Åke Nyberg.

Temperaturen också viktig

– Generellt skulle jag vilja tipsa om att börja med en låg kemikoncentration vid en låg temperatur och sedan höja tills önskat resultat uppnås. Det gynnar både miljö och ekonomi. Hög temperatur kan försämra tvättmedlets egenskaper och för hög temperatur kan förstöra ett bad. Att hålla koll på just kemikalieinblandningen är det bästa sättet att spara både pengar och miljö.

Mer om tvätteknik och renhet:

Tvättkunskap del 1 - Renhet, föroreningar och tvätteknik 

Tvättkunskap del 2 - Viverks olika typer av tvättar

Tvättkunskap del 3 - Kompletterande tvätt- och torktekniker 

Tvättkunskap del 4 - Tvättkemi 

Tvättkunskap del 5 – Ordlista» Tillbaka till nyhetslista

 • Vislanda Olvägen 25, 342 50 Vislanda
 • Åkersberga Smedbyvägen 8, 184 32 Åkersberga
 • Helsingborg Muskötgatan 8 B, 254 66 Helsingborg
 • Kungälv Bilgatan 20, 442 40 Kungälv
 • Tel+46 472 343 60, E-postinfo@viverk.se
 • © COPYRIGHT Viverk AB
 • Certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001
 • ”Viverk stödjer
  framtidens entreprenörer, är stolt sponsor till
  Ung Företagsamhet”